Historie

De Tinnen Leppel ...

De kastelein deed het om de klandizie. Hij schreef een kaatswedstrijd uit met als hoofdprijs een set zilveren lepels. Dat lokte veel volk naar de Hantumerhoek. Een verzetje was nooit weg, zeker niet in 1910. Zilver was in die tijd erg duur. Te duur voor de kroegbaas. Dat de lepels van tin waren, bleek pas na het evenement. Toen had de kastelein zijn winst al binnen.

De overlevering luidt dat het café prompt een bijnaam kreeg: De Tinnen Leppel. Dat café bestaat nu niet meer. Op het kruispunt de Hantumerhoek staat nu alleen nog de dorpsschool. De Hantumerhoek ligt tussen Hiaure, Hantumeruitburen, Hantumhuizen en Hantum, vier dorpen tussen Dokkum en Waddenzee.

Ten opzichte van elkaar liggen ze in een ruit met een onderlinge afstand van ongeveer vier kilometer. De mensen in de dorpen doen veel samen. School- en kerkgang, dorpsfeesten en sportwedstrijden. De verbondenheid is groot. Al een kleine vijftig jaar wordt er gekorfbald. Soms ook even niet.

In de jaren vijftig werd DTL opgericht, in het café De Tinnen Leppel. Na enkele jaren viel de club door ruzie uiteen. Op 30 maart 1961 was DTL weer terug, geven de notulen aan. Volgens horen en zeggen was dat al eerder, maar dat valt niet meer te achterhalen.

De Hantumers zijn trots op hun club. Van de ongeveer 750 inwoners van de vier H-dorpen zijn er zo'n 125 lid van de korfbalvereniging. De laatste jaren is er ook veel belangstelling voor het korfballen van buiten de 4H-dorpen. Steeds meer jeugdleden zijn afkomstig uit verschillende dorpen rondom Hantum.

Op het Hantumer sportveld Yn 'e bedelte - In de laagte - staan naast het veld drie gebouwtjes. Twee worden als kleedruimte gebruikt, één als kantine. Ze zijn maar klein - negen bij negen meter - maar ze liggen er wel erg mooi!